Ekstrakcja kofeiny z herbaty

chemistrydude

Don't buy from me
Resident
Reaction score
26
Wprowadzenie (krótkie wprowadzenie, ponieważ wiem, że znasz ten związek): Kofeina jest stymulantem, który można uzyskać przez syntezę lub ekstrakcję, ekstrakcja może być z ziaren kawy, kawy rozpuszczalnej w proszku, torebek herbaty, liści herbaty.
Rozważymy opcję torebek herbaty.

Substancje chemiczne:
90 ml dichlorometanu
Woda (jeśli masz złej jakości wodę ze zlewu, nawet nie myśl o używaniu jej do ekstrakcji, jeśli masz ten problem, możesz kupić butelkę wody w sklepie)
12 lub 13 torebek herbaty
12g Na2CO3

Ekstrakcja:
Umieszczamy 12 torebek herbaty w zlewce i dodajemy 125 ml wody do zlewki, a teraz wlewamy 12 gramów węglanu sodu, teraz doprowadzamy nasz roztwór do wrzenia, jeśli ekstrakt był naprawdę ciemny, dodajemy 65 ml wody i powtarzamy proces dwukrotnie, teraz dodajemy do lejka rozdzielającego roztwór i dodajemy dcm 3 razy, aby oddzielić ciecz kofeiny, używamy destylacji do usunięcia odzysku dcm, po tym otrzymujemy nasze kryształy kofeiny.

Wydajność: 1,2 grama (55%)

G.Patton

Expert
Solutions
3
Reaction score
3,543
Deals
1
Kofeinę można bez problemu kupić w aptece. Kto potrzebuje ekstrahować kofeinę z herbaty? =)

chemistrydude

Don't buy from me
Resident
Reaction score
26
Wiem, że niektóre stany sprzedają tylko z recepturą, więc myślę, że dla ludzi, którzy nie mogą dostać tabletek z kofeiną.

chemistrydude

Don't buy from me
Resident
Reaction score
26
Może zawierać zanieczyszczenia.

B.d.p.n.e

Don't buy from me
Resident
Language
🇹🇷
Reaction score
35
Deals
2
Czy mogę przeprowadzić ten sam proces, używając kawy lub tabletek zamiast herbaty?

Anarchy Labz

Don't buy from me
Resident
Language
🇬🇧
Reaction score
88
You can use the same process for coffee but why would you need it? Just buy pure caffeine or extract from pills.